Ісус: приховані роки

Ісус: приховані роки або життя

Євангеліє від Луки містить епізод про 12-річному Ісуса в Храмі:

«І коли мав Він дванадцять років, вони за звичаєм на свято. Коли ж, після закінчення днів [свята], поверталися, залишився молодий Ісус в Єрусалимі; і не помітили того Йосип та мати Його, але думали, що Він із подорожніми йде;. Пройшли день дороги, стали шукати Його поміж родичами та знайомими і, не знайшовши, вернулися в Єрусалим, шукаючи Його. Через три дні знайшли Його в храмі, як сидів серед учителів та слухав і запитував їх всі, хто слухав Його, дивувалися розумові та Його. І, побачивши Його, здивувались, і мати сказала до Нього: Дитино, чому так що Ти зробив нам? Ось Твій батько та я із журбою шукали Тебе. Він сказав їм: Чого ж ви шукали Мене? Хіба ви не знали, що повинно Мені бути в тому, що належить Моєму Отцеві? Але вони не зрозуміли вони того слова Він їм говорив. І Він пішов з ними і прибув у Назарет, і був їм слухняний. А мати Його зберігала оці всі слова в своїм серці. Ісус же зростав мудрістю, і віком та благодаттю, у Бога й людей »(Лук.2: 42-52)

Наступний епізод стосується вже виходу Господа на суспільне служіння, коли йому «років тридцять».

В Євангелії немає відомостей про вісімнадцять роках, які пройшли між цими подіями, і багато хто намагався – і намагаються досі – заповнити прогалину.

Існує середньовічна англійська легенда, що юнак Ісус відвідував Англію і жив в селі Прідді, в Сомерсеті. Хоча це, очевидно, просто зворушливе прояв середньовічного благочестя, є люди, які всерйоз відстоюють цю теорію, але у нас в Росії вона маловідома.

Найвідоміші теорії про те, що Ісус в цей час подорожував на Схід – в Тибет чи Індію, вони до сих пір досить популярні, і нам варто звернути на них увагу.

Першим ідею того, що індуїзм вплинув на Господа Ісуса і християнство, висловив французький письменник Луї Жаколио, у нас більше відомий як автор пригодницьких романів. У своїй роботі «Індійська Біблія, або життя Іезеуса Крістни» Жаколио писав, що між індійськими легендами про божество Крішни і Євангелієм є глибоке подібність, і вважав, що саме Євангеліє – міф, який є переробкою індійського матеріалу. Жаколио вважав, що слово «Христос» походить від слова «Крішна» – ідея, потім радісно підхоплена «Товариством Свідомості Крішни», і вбачав у імені «Ісус» санскритське слово «Іезеус», що означає «чисту сутність». Правда, приблизно тоді ж видатний німецький сходознавець і лінгвіст Макс Мюллер зауважив, що такого санскритського слова не існує, і термін просто придуманий Жаколио. Жаколио не стверджував, що Ісус був в Індії – але його слід зазначити як родоначальника міфу про індійський вплив.

Ідея отримала розвиток в книзі «Тибетське Євангеліє» російського офіцера Миколи Нотовича, яка вийшла французькою мовою в 1894 році. У цій книзі він стверджував, що в 1887 році відвідав буддійський монастир Хіміс, розташований в індійському штаті Джамму і Кашмір, де він, за його словами, почув про документ, який називався «життя святого Іси, одного з найкращих синів людських».

Згідно «Тибетському Євангелії», у віці 15 років Ісус вирушив на схід, щоб, як стверджується в тексті, «вдосконалитися в божественному слові і вивчити закони великого Будди», прибувши на місце і «Вивчивши там досконало мову Палі, праведний Ісса віддався вивченню священних сувоїв Сутр. Після шести років Ісса, якого Будда обрав поширювати своє святе слово, вмів пояснювати досконало священні сувої. Тоді він, залишивши Непал і Гімалайські гори, спустився в долину Раджпутана і попрямував на захід, проповідуючи різним народам про вищу досконало людини ».

Практично відразу після виходу цього тексту він піддався різкій критиці з боку фахівців – той же Макс Мюллер заявив, що або монахи пожартували над Нотовича, або він просто сфабрикував текст. Мюллер написав настоятелю монастиря, і той відповів, що за останні п’ятнадцять років жоден європеєць в монастирі не був і що він поняття не має про документах, на які посилається Нотович. Джеймс Арчибальд Дуглас, професор англійської в державному коледжі індійського міста Агра, в 1895 році відвідав той монастир, про який говорив Нотович, і з’ясував, що настоятель ніколи не бачив нікого, схожого на Нотовича, і характеризує всі його заяви як «Брехня, і нічого крім брехні! ».

Всі ці викриття, однак, не завадили популярності «Тибетського Євангелія». На тлі загального інтересу до «східної духовності» і різним проектам об’єднання релігій з’явилися голоси на захист його справжності. Послідовник Рамакрішни Свамі Абхедананда в 1922 році вирішив самостійно розшукати джерела Нотовича в Хіміс і заявив, що йому це вдалося, як він описав це у своїй книзі «Подорож в Кашмір і Тибет». Відомий російський художник і містик Микола Реріх заявив, в 1925 році, що «в Хемі лежить дійсно старий тибетський переклад з манускрипту, написаного на палі і знаходиться у відомому монастирі недалеко від Лхаси. Нарешті дізналися спадкоємність очевидців. Казки про підробку зруйновані ».

Ісус: приховані роки які пройшли

Треба відзначити, що і Блаватська, і Реріхи користувалися величезною популярністю у нашій духовно шукає інтелігенції останніх радянських – і перших пострадянських років, і, головним чином завдяки їм, версія про «Ісуса, буває в Індії» пішла в маси.

Причину стійкості цього подання зрозумілі – це захоплення «східною духовністю», яка дає смутно-приємне відчуття причетності до якихось таємниць, до високого духовного досвіду, не вимагаючи при цьому будь-якої духовної дисципліни і покаяння, і бажання якось вписати в цю «духовність» всі значущі релігійні фігури людства – і в першу чергу, звичайно, Ісуса.

Однак сама теорія про те, що Ісус був в Індії, з’являється не раніше останньої чверті XIX століття, не знаходить жодних підтверджень і, насправді, суперечить змісту Нового Завіту – в якому дуже складно відшукати будь-які паралелі з індійською духовністю.

Що ж ми можемо сказати про приховані роках Ісуса? Євангеліє не говорить про них докладно, але містить непрямі вказівки на те, що Він просто проводив життя скромного ремісника.

Наприклад, в Євангелії від Марка ми читаємо: «І, вийшовши звідти, Він прийшов до Своєї батьківщини, а ішли за Ним увійшли Його учні. Як настала ж субота, Він почав навчати у синагозі і багато хто, чувши, дивуватися стали й питали: Звідки в Нього оце? що за мудрість, що дана Йому, і як такі чудеса відбуваються руками Його? Чи не тесля Він, син Марії, брат Якова, і Йосипу, і Юді та Симона? Чи не тут, між нами, Його сестри? І вони спокушалися Ним. Ісус же сказав їм: Пророка нема без пошани, хіба тільки в вітчизні своїй, та в родині своїй, та в домі своєму »(Мар.6: 1-4) Це звучить так, як ніби люди, прекрасно знали Ісуса по його колишнього життя – Він виріс по сусідству з ними, і їм здавалося неймовірним, що в Ньому відкрився хтось настільки великий.

Для Церкви цей період мовчання теж важливий – бо показує смиренність Бога, який став людиною, який проводив просте життя в безвісності, виконуючи важку і непрестижну роботу. В цьому Він підніс гідність простих людей, і показав висоту простого повсякденної праці.

ВАМ ТАКОЖ МОЖЕ СПОДОБАТИСЯ